Català English Castellano

UIBCongrés | el nostre projecte és l'organització

ERROR: MenuSeccion: ClaveMenu 105 no existe
Retall de Premsa
7/NOV/2017
Notícies

Albert Sáez: "La transformació digital és un canvi de mentalitat, no un repte tecnològic”

Beatriz C. Martisi dialoga amb el periodista i professor universitari, Albert Sáez, sobre el paper que desenvolupen les xarxes socials en les relacions entre la ciutadania i els ajuntaments

Entrevista de @Bc_MaRTiSi

Albert Sáez, periodista i professor universitari, és expert en la transició digital de les organitzacions i durant les I Jornades de Comunicació des de les Administracions Públiques serà l'encarregat del panel «Present i futur dels mitjans de comunicació públics municipals». Per aquest motiu, abans de la seva ponència, hem volgut conèixer la seva opinió sobre els reptes i oportunitats dels mitjans de comunicació en l'àmbit local, i quin paper fan les xarxes socials en la relació entre el ciutadà i els ajuntaments.

— Quin és l'objectiu dels mitjans de comunicació públics municipals? Es compleix actualment?

Els mitjans públics en general i també els municipals tenen dues missions: en primer lloc, garantir el dret d'accés dels ciutadans a la informació i, en segon lloc, garantir el pluralisme. Aquests dos principis corresponen a l'època en la qual predominava la «comunicació de masses». Ara som en el temps de la comunicació digital, en el qual cal «actualitzar» el paper de les administracions pel que fa al dret a la informació i al pluralisme.

— Quins considerau que són els reptes que afronta la comunicació institucional en l'àmbit local?

És davant una gran oportunitat: gestionar els seus propis canals de comunicació amb els ciutadans. La barrera econòmica i tecnològica d'accés a la comunicació pública ha caigut. Però en aquest nou entorn cal saber-hi estar, no és un espai per a sermons sinó per a converses. 

— Com està sent la transformació digital de la comunicació en l'àmbit municipal? Quines són les principals dificultats?

S'està afrontant, igual que passa en altres àmbits, com un repte tecnològic, quan som davant un canvi de mentalitat. Això no va de canviar el sistema informàtic o la web. La transformació digital passa per repensar les organitzacions, també les administracions, i col·locar els usuaris/clients/ciutadans al centre de l'organització. 

— Considerau que les xarxes socials són una eina necessària per a la comunicació en l'àmbit local?

Són imprescindibles, perquè vertebren la comunitat tant o més que els mitjans de comunicació que ho feien abans.

— Quin considerau que és l'element clau perquè una estratègia de comunicació institucional sigui útil i eficaç en l'àmbit municipal?

Entendre que els canals institucionals i els perfils institucionals a les xarxes s'han de lliurar totalment a «conversar» amb els ciutadans, escoltant-los i atenent les seves demandes.

— Què us agradaria destacar sobre la vostra ponència per a les Jornades?

Intentaré encoratjar els ajuntaments perquè siguin nodes de conversa en les seves comunitats, perquè escoltin i perquè donin la paraula. En definitiva, perquè entenguin que són una plataforma per a la convivència i la cohesió social. 

**Albert Sáez Casas (@albertsaezc) és periodista, consultor i professor universitari. Escriu a El Periódico des de l'any 2010 i imparteix classes a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, on també dirigeix el Màster en Transició Digital de les Organitzacions. Ajuda a la transició digital de mitjans de comunicació, empreses i institucions des de la consultora Digital Transformers i és autor de la publicació El periodisme després de Twitter.