Retall de Premsa
30/OCT/2017
Notícies

Amalia López Acera: "És un error llançar-se a obrir perfils en xarxes socials sense tenir clar per a què volem ser-hi"

Parlem amb la periodista Amalia López del "llarg camí" en l'anàlisi de la relació entre xarxes socials i les administracions públiques

Entrevista de @Bc_MaRTiSi

Amalia López Acera és periodista i actualment gestiona les xarxes socials del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF). Durant les I Jornades de Comunicació des de les Administracions Públiques que se celebraran a Calvià els propers 16 i 17 de novembre, serà la responsable del panel sobre «Els mitjans socials com a eines disruptives en el sector públic». Davant un tema tan nou i poc tractat en l'actualitat, hem volgut conèixer la seva opinió d'experta sobre la relació actual entre xarxes socials i Administració pública. Segons les seves paraules, el camí és llarg, i amb prou feines s'ha començat a recórrer.

Quins són els reptes de la comunicació digital en l'àmbit municipal?

Crec que més que reptes hem de plantejar-nos fins i tot començar a parlar simplement de comunicació. Encara en la majoria d'entitats locals i administracions públiques la comunicació segueix sent una assignatura pendent, i parlar ja de comunicació digital resulta si més no una utopia.

Existeix un model de gestió eficient per a l'ús de xarxes socials en l'Administració pública?

Som encara en els inicis de l'ús de xarxes socials en les administracions públiques i hem d'avançar cap a models de gestió no només eficients sinó també organitzats, planificats i inclosos en l'estructura de les mateixes administracions. Per posar-ne un exemple, no existeix en les relacions de llocs de treball el perfil de community manager o gestor de xarxes socials, per la qual cosa les persones que fan aquestes funcions ni tan sols tenen reconegut el treball que fan.

Quins aspectes de l'àmbit municipal necessiten especial atenció en el seu model de comunicació?

Per a mi és important tant la comunicació externa com la interna, aquesta última és una de les grans oblidades a les administracions públiques, i consider que és essencial, ja que difícilment podrem comunicar a l'exterior quan ni tan sols no sabem què és el que s'està fent a la nostra organització.

Quan pot ser un error aplicar les tècniques de gestió de xarxes socials per a la comunicació de l'Administració pública municipal?

 

L'error és llançar-se a obrir perfils en xarxes socials sense tenir clar per a què volem ser-hi i quin és el nostre objectiu. Així veiem com molts ajuntaments obren perfils a Twitter, Facebook…, i al cap d'uns mesos els abandonen. Cal entendre que les xarxes socials no són un postureig, són un canal de comunicació amb els ciutadans en un moment en què més de 19 milions d'espanyols ja tenen presència en xarxes socials (dada extreta de l'últim estudi d’IAB-Spain).

Quin considerau que és el principal problema al qual s'enfronten els responsables de comunicació de l'Administració pública municipal?

Un dels grans reptes de la comunicació en l'àmbit municipal és separar la informació política de la informació de servei públic. Fins ara els gabinets de premsa s'han entès com a gabinets de premsa del batlle o batllessa, i la comunicació que es feia se centrava en el que es denomina «acció de govern». Doncs bé, aquest tipus de comunicació no té cabuda en un model com l'actual, en el qual els ciutadans decideixen a cop de Follow o No-follow si et segueixen o no. Si la informació que els donam a través de xarxes socials no és útil i d'interès per a ells, simplement deixaran de seguir-nos.

Què us agradaria destacar sobre la vostra ponència per a les Jornades de Comunicació des de l'Administració Pública?

Voldria felicitar en primer lloc els organitzadors d'aquestes jornades. Crec que és un fet important que per primera vegada s'organitzin unes jornades en les quals s’analitzi i es debati sobre la comunicació que es realitza des de les administracions públiques. És un pas important per poder plantejar els nous reptes i desafiaments que suposa, entre altres, l'arribada de les xarxes socials a les nostres administracions públiques.

**Amalia López Acera (@AmaliaLopezAcer) és llicenciada en Ciències de la Informació, amb l’especialitat en Periodisme, i té el Màster en Màrqueting Digital i Mitjans Socials. Des de març de 2014 és community manager del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF) i imparteix docència en diverses institucions com ESIC, Institut Nacional d'Administració Pública (INAP), Institut Valencià d'Administracions Públiques (IVAP), Diputació d'Alacant, Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), o Universitat Catòlica de València. També fa xerrades i conferències sobre xarxes socials, administracions públiques i marca personal. Col·laboradora amb diversos mitjans de comunicació: Cadena SER-València, Levante TV i en el periòdic Las Provincias, i ha obtingut diversos reconeixements com el Premi Novagob 2015 al membre més destacat de l'Administració pública, premi a la tuitaire més influent del Fòrum d'Economia de la Universitat de València i Premi CNIS 2016 a la millor gestió de xarxes socials, entre altres.

 

 

 

Organitza


                       

 

 

Col·labora